PÄIJÄTSALO 4,1 KM, SYSMÄ

Sysmän Päijätsalon alue tarjoaa useita vaihtoehtoja päiväretkeilyreiteiksi vaihtelevissa metsä- ja järvimaisemissa. Pisin ympyräreitti kulkee 4,1 km matkan tunnelmallisissa metsissä ja Päijänteen rantoja seuraillen. Reitti kulkee osittain Päijänteen kansallispuiston alueella ja sen kohokohtana toimii saaren keskiosassa sijaitseva 1800-luvulla rakennettu näkötorni, josta avautuu vaikuttava näkymä Päijänteen Tehinselälle.

INFO

Pituus:  4,1 km

Reittimerkinnät:  Siniset ja punaiset maalimerkit (katso kartta)

Vaativuus:  Keskivaativa

Suurin korkeusero:  37 m

Kesto:  2-3 h

Lähtö- ja päätepisteet:  Autolla: Päijätsalon parkkipaikka, Sorolantie 28, Sysmä, N61 29.046 E25 35.043 Veneellä: Pyydysniemi, N61 28.925 E25 33.659

REITTIKUVAUS

Reitti alkaa Päijätsalon parkkipaikalta, veneellä saavuttaessa Pyydysniemestä. Alueella on monia polkumahdollisuuksia joita voi yhdistellä erilaisiksi reiteiksi halutun matkamäärän mukaan. Päijätsalo on pääosin rauhallista havumetsää, jonka vuorottelu järvenrannan lehtipuiden, keskiosan korkeuserojen ja upean järvimaiseman kanssa tekevät siitä mukavan monipuolisen kohteen. Tulentekopaikka sijaitsee Pyydysniemessä Päijänteen kansallispuiston alueella. Saaren keskiosan upea näkötorni on saavutettavissa molemmista aloituspisteistä lähdettäessä.

 

VAATIVUUS

Polut ovat pääosin hyväkuntoisia ja selkeitä. Haastavimmat osuudet ovat jyrkähkö nousu näkötornille ja Pyydysniemestä pohjoiseen lähtevä kivikkoisempi rantapolku. Reitti on kuljettavissa lenkkikengissä.

 

HYVÄ TIETÄÄ

Reitti on kuljettavissa sulan maan aikaan. Pyydysniemessä on tulentekopaikka, käymälä ja polttopuita. Lisäksi Pyydysniemen taukopaikan yhteydessä on hyvä uintimahdollisuus. Mukaan kannattaa varata WC-paperia ja tulentekoa varten ainakin puukko ja tulitikut. Läheisen Pinxinmäen ja Ilolan alueelta löytyy kesäaikaan palveluita, nähtävää, vierasvenepaikkoja ja veneiden tankkauspiste. Lähimmät kaupat sijaitsevat Sysmän keskustassa 7 km päässä lähtöpaikalta.

 

REITIN ALKUUN

Omalla autolla saavuttaessa reitti aloitetaan Päijätsalon parkkipaikalta. Sysmän keskustasta käännytään Suopellontielle (5 km), josta käännytään vasemmalle Päijätsalontielle (2 km), jonka jälkeen käännytään oikealle Sorolantielle. Veneellä saavuttaessa aloituspaikkana toimii Pyydysniemi, jossa on laituri pienveneille.

REITIN KOHOKOHDAT

1.  1800-luvulla rakennettu näkötorni

2.  Kauniit järvi- ja metsämaisemat

3.  Pyydysniemen tuli- ja uimapaikka