Linnut ja kukat

Eteläisen Päijänteen alueella voi bongata useita eri lintulajeja riippuen kuukaudesta ja havainnointipaikasta. Elämysten Päijänne – hanke on tehnyt alueelle lintu – ja kasvioppaan, jossa esitellään 40 vesilintua, joita voi tavata Päijänteen järviselänteillä, järven lahtien ruovikoissa ja Päijänteen kansallispuiston alueella mm. Pulkkilanharjulla ja Kelventeen saarella. Oppaaseen koottuja lintuja voi myös tavata pelloilla ja metsäjärvillä muinakin aikoina. Joidenkin lajien havainnointi voi vaatia jonkin verran etukäteisselvittelyjä tai paikallistuntemusta.

Kasvilajien osalta oppaassa on esitelty eteläisen Päijänteen alueen putkilokasveista 65 kukkalajia eli mukana on ainoastaan pieni osa esimerkiksi Päijänteen kansallispuistossa esiintyvistä lähes 300 putkilokasvista.
Opas sisältää tärkeimmät tuntomerkit sekä linnuista että kasveista niiden tunnistamisen helpottamiseksi. Lintujen kuvauksissa on käytetty pääosin aikuisen linnun (koiraan) kesäpuvun tuntomerkkejä ja kasvien kuvauksessa kukan tai kukinnon muotoa ja väriä. Apua tunnistamiseen saa myös kasvupaikasta ja kasvilajien lehden muodosta, joka on kuvattu ääriviivapiirroksella. Kuukausiruudukko puolestaan kertoo lintujen osalta kahdella eri värillä lajin esiintymisen alueella ja kukkien osalta missä kuussa kyseinen laji kukkii.

Voit noutaa maksuttoman oppaan itsellesi alueiden matkailuinfoista tai matkailuyrityksistä tai ladata sen tästä.

Lintubongaus

Bongaa vesilintuja Päijänteen järvenselillä, lahtien ruovikoissa ja Päijänteen kansallispuiston upeissa maisemissa. Lataa avuksesi alueen lintu- ja kasviopas!

Lintubongaus

Lintubongaus