KELVENTEEN HARJUPOLKU 9,7 KM, PADASJOKI

Päijänteen kansallispuiston sydämessä kulkeva Kelventeen harjupolku vie kulkijan kauniille hiekkarannoille, hiljaiseen metsään ja korkeiden harjujen päälle. Reitti etenee helppokulkuista polkua pitkin kauniissa harju- ja järvimaisemissa. Kelvenne on jääkauden muodostama harjusaari ja reitillä on nähtävissä paljon jääkauden jättämiä jälkiä, kuten harjuja, suppia ja suojaisia lahdenpoukamia.

INFO

Pituus:  9,7 km

Reittimerkinnät:  Siniset maalimerkit

Vaativuus:  Keskivaativa

Suurin korkeusero:  39 m

Kesto:  2-4 h

Lähtö- ja päätepisteet:  Kirkkosalmi, Kelventeen eteläpäässä N61 19.723 E25 27.122 tai Likolahti, Kelventeen pohjoispäässä N61 23.633 E25 26.661

REITTIKUVAUS

Kelventeen harjupolun lähtö- ja päätepisteinä toimivat joko saaren eteläpää (Kirkkosalmi) tai saaren pohjoispää (Likolahti). Polku kulkee saaren päästä päähän poiketen välillä rantaan ja korkeiden harjujen päälle. Koukunlahden ja Supanlahden välillä reitti haarautuu kahtia harjun päällä kulkevaan ja länsirantaa seurailevaan polkuun, jotka yhdistyvät jälleen n. 500 metrin jälkeen. Reitin varrella on useita kauniita taukopaikkoja, jotka sijaitsevat suojaisilla lahdenpoukamilla ja hienoilla hiekkarannoilla. Saaren keskellä voi ihastella jääkauden muodostamaa suppajärveä sekä matkan varrella suopursujen tuoksuttamia pieniä rämeitä. Kelventeen luonto on kaunista harju- ja järvimaisemaa. Kangasmetsää rikkoo paikoitellen järvenrantojen lehtipuuvaltaiset kaistaleet.

VAATIVUUS

Kelventeen harjupolulla on jonkin verran korkeusvaihteluja ja kivikkoista polkua, joten reitin luokitus on keskivaativa. Reitti on kuljettavissa lenkkikengissä, mutta kivikkoisissa paikoissa tukevat vaelluskengät ovat parempi vaihtoehto.

HYVÄ TIETÄÄ

Kelventeellä on yöpymistä varten kolme telttailualuetta: Hinttolanhiekka, Nimetön ja Isohieta. Kelvenne tarjoaa myös erinomaisen kohteen melonta- tai veneretkelle. Hienoja hiekkarantoja löytyy mm. Kirkkosalmesta, Hinttolanhiekalta, Kyyränlahdelta, Isohietalta ja reitin pohjoispäästä saaren itärannalla. Reitin varrella on kahdeksan tulentekopaikkaa, joiden yhteydessä on myös käymälät. Kirkkosalmessa on myös suuri katettu keittokatos. Mukaan kannattaa varata WC-paperia ja tulentekoa varten ainakin puukko ja tulitikut. Lähimmät palvelut sijaitsevat Padasjoella.

REITIN ALKUUN

Kelventeelle pääsee kesäaikana laivaristeilyllä tai venetaksilla. Venetaksikyytejä on varattavissa Padasjoen Kiuasniemi Marinasta ja Kullasmarinan Lomakeskuksesta sekä Asikkalan Lehmonkärjestä. Melontakalustoa vuokraa mm. Padasjoen Latu ry. Reitin varrella on useita retkisatamia joihin on mahdollista rantautua omalla veneellä.

REITIN KOHOKOHDAT

1.  Upeat hiekkarannat ja suojaisat lahdet

2.  Suppalampi

3.  Päijänteen kansallispuisto