HARTOLAN KUNINKAANPOLKU 3,8 KM

Hartolan Kuninkaanpolulla koet mielenkiintoisen yhdistelmän alueen luonnon ja kulttuurin moninaisuutta. Näe kosken kirkkaassa vedessä uivia taimenia Ekonkosken kaarisillalta, rauhoitu suometsässä kulkevalla polulla ja kulje rauhallisesti huojuvan riippusillan yli Itä-Hämeen museon upeaan miljööseen tutustumaan alueen moninaiseen historiaan.

INFO

Pituus:  3,8 km

Vaativuus:  Helppo

Suurin korkeusero:  20 m

Kesto:  1-3 h

Lähtö- ja päätepisteet:  Linna-Hotelli, Kaikulantie 86, Hartola, N61 34.269, E26 02.183 tai Itä-Hämeen museo, Koskipääntie 4, Hartola, N61 34.128, E26 01.015

REITTIKUVAUS

Hartolan Kuninkaanpolun voi aloittaa joko Linna-Hotellin tuntumasta tai Itä-Hämeen museolta. Linna-Hotellilta lähtiessä pääsee heti alussa nauttimaan Itä-Hämeen opiston hienosta vanhojen rakennusten miljööstä, mistä kuljetaan idyllistä hiekkatietä kohti kirkasvetisen Tainionvirran Ekonkosken ylittävää kaarisiltaa. Kaarisillalta jatketaan hiekkatietä, kunnes polku erkanee oikealle metsään. Metsäosuuden läpi kulkevan selkeän polun varrella pääset kokemaan metsäistä suomaisemaa ja voit vaikka antaa jaloillesi rauhoittavan turvekylvyn. Metsäosuuden jälkeen reitti seurailee pellon laitaa urheilukentälle, jonka toiselta laidalta riippusilta johdattaa Tainionvirran yli Itä-Hämeen museon upeaan miljööseen. Hienoon museoalueeseen tutustuttua jatketaan Hartolan vanhan kirkon muistomerkille, mistä reitti poikkeaa hetkeksi takaisin kohti Tainionvirran rantaa, kunnes saavutaan Kaikulantielle, jonka upea koivukuja johdattaa takaisin lähtöpaikkaan.

VAATIVUUS

Reitti koostuu poluista, hiekkateistä ja kävelyteistä ja on hyvin helppokulkuinen. Haastavimmat osuudet ovat metsäisellä suo-osuudella Ekonkosken ja urheilukentän välissä, jossa polku kulkee paikoin kosteammassa suoympäristössä. Tästä syystä vedenpitävät jalkineet ovat suositeltavat aivan kuivimpia aikoja lukuun ottamatta.

HYVÄ TIETÄÄ

Reitin varrella on kaksi uimapaikkaa: urheilukentän kohdalla ja Kaikulantien läheisyydessä. Lisäksi Itä-Hämeen museon lähellä on talvisin ylläpidettävä avantouintipaikka. Reitin metsäosuudella kulkee talvisin hiihtolatu, joten jalankulkeminen kyseisellä osuudella on sallittua vain lumettomaan aikaan. Hartolan palvelut ovat reitin välittömässä läheisyydessä. Tainionvirta on myös hyvä melontakohde ja Etelä-Suomen suosituimpia koskikalastuskohteita.

REITIN ALKUUN

Reitin voi aloittaa Linna-Hotellin tuntumasta tai Itä-Hämeen museolta. Hartolaan on hyvät linja-autoyhteydet.

REITIN KOHOKOHDAT

1.  Kirkasvetinen Tainionvirta

2.  Itä-Hämeen museomiljöö

3.  Suometsän tunnelma