AURINKO-ILVES 31 KM, ASIKKALA

Upea Aurinko-Ilves -reitti kuljettaa retkeilijän Vääksyn kanavan kauniista miljööstä polkuja, pururatoja ja vanhoja metsäautoteitä pitkin kohti Evon retkeilyalueen laajoja metsiä ja kattavaa retkeilyreittiverkostoa. Näkymät vaihtelevat Aurinkovuoren harjumetsistä upeisiin järvimaisemiin ja viehättävään Kurhilan kylän maalaismaisemaan. Evoa lähestyttäessä metsäpurojen solina antaa oman mausteensa monipuoliselle reitille.

INFO

Pituus:  31 km

Reittimerkinnät:  Aurinko-Ilves merkit ja keltaiset/oranssit merkinnät

Vaativuus:  Keskivaativa

Suurin korkeusero:  54 m

Kesto:  1-2 päivää

Lähtöpiste:  Vääksyn urheilukeskus Asikkalantie 16, Asikkala N61 10.688, E25 31.308

Päätepiste:  Mustalammi Evo Talvilammentie 549, Hämeenlinna N61 14.139, E25.11.524

REITTIKUVAUS

Vääksyn Urheilukeskukselta lähdettäessä noustaan jyrkkä mäki Aurinkovuoren päälle. Aurinkovuoren laavu ja näköalatasanne si- jaitsevat reitin alkupäässä tarjoten upeat näkymät Päijänteelle. Aurinkovuorelta reitti jatkuu kohti Syrjänsuppia ja Kuurnamäen laavua, jolta aukeaa näkymä maalaismaisemaan.

Reitti jatkuu Kurhilan kylän maalaismaisemissa kahvila Vanha Kevarin ohi Seurantalo Kuhilaan pihaan, jossa on telttailualue ja keittokatos. Tästä jatketaan pääosin vanhoja metsäautoteitä pitkin välillä pienille poluille poiketen. Matkalla on kaksi puron varrella olevaa tunnelmallista laavua: Uusimylly ja Kaupinsaari. Reitti päättyy Haarajärven pysäköintialueelle.

VAATIVUUS

Reitti kulkee ajoittain vaikeakulkuisessa maastossa ja matkalla on muutamia jyrkkiä mäkiä. Runsaiden sateiden jälkeen reitin pinta on pehmeä. Ajoittain heinittyneiden paikkojen ja kuluneiden reittimerkintöjen takia kartta on hyvä pitää mukana. Reitin pituudesta johtuen matkalle kannattaa varata runsaasti aikaa ja evästä.

HYVÄ TIETÄÄ

Reitin päätepisteestä voi jatkaa Evon retkeilyalueen laajalle reittiverkostolle tai Padasjoelle vievälle Päijänne-Ilves reitille. Reitin varrella on neljä laavua tulentekopaikkoineen ja käymälöineen. Aurinkovuoren pohjoisosassa sijaitsevat näyttävät Syrjänsupat, joita pääsee ihastelemaan erillisellä 1,5 kilometrin lenkillä. Kesäaikaan Vanhan Vääksyn alue tarjoaa paljon nähtävää kanavoineen, kahviloineen ja putiikkeineen.

REITIN ALKUUN

Aurinko-Ilves –reitin voi aloittaa Vääksyn Päijännetalolta tai urheilukeskukselta. Reitin Lähtöpisteeseen on hyvät linja-autoyhteydet. Lähin linja-autopysäkki on Vääksyn vanhassa keskustassa. Reitin päätepiste sijaitsee metsäalueella, josta pääsee takaisin joko omalla autolla, taksilla tai jatkamalla eteenpäin Evon retkeilyalueelle tai Padasjoelle vievälle Päijänne-Ilves reitille.

REITIN KOHOKOHDAT

1.  Järvimaisemat aurinkovuorelta

2.  Suuret Syrjänsupat ja jääkauden muovaama maisema

3.  Kurhilan kulttuurimaisema