PAISTJÄRVEN PIRUNKIRKKO 4,4 KM, HEINOLA

Heinolan retkikohteiden piilotettu helmi on Paistjärven Pirunkirkko. Heinolan koillisnurkassa sijaitseva Paistjärven retkeilyalue tarjoaa upeat puitteet retkeilyyn erämaisissa maisemissa kirkasvetisten järvien lomassa. Pirunkirkon mahtavuus pysäyttää kokeneenkin retkeilijän.

INFO

Pituus:  4,4 km

Reittimerkinnät:  Keltaiset merkkipaalut

Vaativuus:  Keskivaativa

Suurin korkeusero:  58 m

Kesto:  2-3 h

Lähtö- ja päätepisteet:  Niinilammen P, Pirunkirkko 60, Heinola, N61 18.005, E26 23.502 tai Simonlammen P, Kaijanniementie 244, Heinola, N61 18.877, E26 23.671

REITTIKUVAUS

Pirunkirkolle vievä reitti alkaa Niinilammen pysäköintialueelta kulkien aluksi metsätietä pitkin ennen haarautumista metsäpolulle. Polku kulkee mäkisessä metsämaastossa n. 300 metriä, kunnes saavutaan Iso-Vuorttunen järven rannalle. Seuraavat 300 metriä polku seurailee järven rantamaisemia, kunnes sukeltaa metsään kulkien 200 metrin matkan pirunkirkolle. 

Pirunkirkon juurella on mainio paikka pitää evästauko ja nauttia vaikuttavasta näkymästä. Paikalla on penkki ja puucee, mutta ei nuotiopaikkaa. Pirunkirkolta voi palata takaisin samaa reittiä tai jatkaa ympyräreittiä eteenpäin kohti Simonlammen pysäköintialuetta. 

Pirunkirkolta jatketaan 300 metriä kohti Iso-Vuorttusen rantamaisemia. Reitti jatkuu aluksi mäkisenä hienossa jäkäläpeitteisessä maastossa. Vaativin nousu on heti Pirunkirkon juurelta noustessa. Erämaisten rantamaisemien jälkeen polku erkanee järven pohjukasta metsään kohti 600 metrin päässä sijaitsevaa Simonlammen pysäköintialuetta. Järveltä pysäköintialueelle vievä osuus on helppokulkuisempaa ja tasaisempaa polkua. Polun pohjoispuolelle jää pieni Simonlampi ja sitä ympäröivä suo. Simonlammen pysäköintialueelta jatketaan 2,2 km metsäautoteitä pitkin takaisin kohti Niinilammen pysäköintialuetta.

VAATIVUUS

Reitti kulkee paikoin hyvin mäkisessä ja vaihtelevassa maastossa. Polun varren portaita ja pitkospuita on uusittu syksyn 2016 aikana, mikä helpottaa vaikeimpien osuuksien kulkemista. Haasteellisin osuus on Iso-Vuorttunen järven länsipuolella kulkeva polkuosuus. Muut osuudet ovat joko tasaisempaa polkua tai helppokulkuista metsäautotietä.

HYVÄ TIETÄÄ

Paistjärven alueella on myös muita retkeilyreittejä ja tulipaikkoja, joista löydät lisätietoja luontoon.fi sivustolta. Pirunkirkon reitin ainoa tulipaikka sijaitsee Niinilammen pysäköintialueen vieressä. Reitin varrella on kolme käymälää: Niinilammella, Pirunkirkolla ja Simonlammen pysäköintialueella.

REITIN ALKUUN

Paistjärvi sijaitsee syrjäisellä alueella ja sen saavuttamiseksi tarvitaan oma auto. Alueella ei ole julkisia liikenneyhteyksiä.

Ajo-ohje Niinilammen pysäköintialueelle: 
Tieltä E75 käännytään tielle 46 kohti Kouvolaa (5 km), käännytään tielle 4143 (19 km), käännytään Sonnasen rantaan saavuttaessa vasemmalle Kesiöntielle (1,6 km), käännytään oikealle Pirunkirkolle (0,5 km).

REITIN KOHOKOHDAT

1.  Pirunkirkon vaikuttava kalliomuodostelma

2.  Kirkasvetiset järvet

3.  Erämainen alue