KAMMIOVUORI 4 KM, SYSMÄ

Sysmän Vintturissa sijaitseva Kammiovuori on Itä-Hämeen korkein kohta, jonka laelta avautuu upea maisema kauas alueen metsiin ja järvimaisemaan. Mäkisessä ja tunnelmallisessa metsämaastossa kulkevan reitin varrella mielenkiinnon herättää näyttävä seitsemän metrin korkuinen siirtolohkare Linta ja Hiskiaan luola, joka perimätiedon mukaan oli 1900-luvun alkupuolella Kammiovuorella eläneen erakon asuinsija. Haastavasta maastosta huolimatta Kammiovuori on suosittu myös perheiden retkikohteena.

INFO

Pituus:  4 km

Reittimerkinnät:  Sinivalkoiset maalimerkit

Vaativuus:  Vaativa

Suurin korkeusero:  120 m

Kesto:  2-3 h

Lähtö- ja päätepiste:  Kammiovuoren parkkipaikka, Nutturintie 104, Sysmä, N61 41.443 E25 41.366

REITTIKUVAUS

Reitti alkaa parkkipaikalta, josta noustaan havupuuvoittoisen sekametsän ympäröimänä kohti Kammiovuorta. Selkeä polku johdattaa ylöspäin kohti laavupaikkaa, jossa on hyvä tulistella ennen nousun jatkamista. Laavun jälkeen polku haarautuu ympyräreitiksi, jonka varrelta löytyy Hiskiaan luola, siirtolohkare Linta sekä itse Kammiovuoren laki. Kammiovuoren laelta aukeaa vaikuttavat maisemat, mutta jyrkänteen reunalla on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta. Polku kulkee hyvin vaihtelevien metsien poikki lehdosta, mäntymetsiin ja tunnelmallisiin kuusikkoihin.

VAATIVUUS

Reitti on luokitukseltaan vaativa. Osiltaan kivikkoinen, juurakkoinen ja jyrkkä polku tuo matkaan omat haasteensa. Haastavuudestaan huolimatta on Kammiovuori suosittu myös lapsiperheiden keskuudessa. Kallion reunustalle poiketessa on kuitenkin noudatettava erityistä varovaisuutta. Reitti on kuljettavissa sulan maan aikaan. Reitin jyrkimpiä kohtia on helpotettu tukea antavilla köysillä.

 

HYVÄ TIETÄÄ

Reitin voi kulkea lenkkikengissä mutta vaelluskengät ovat tukevampi vaihtoehto vaihtelevaan maastoon. Kammiovuoren laen läheisyydessä sijaitsee yksi Struven ketjun kolmiomittauspisteistä. Reitin varrella näkyy useita todella kookkaita muurahaispesiä. 3 km päässä sijaitsevassa Vintturin kylässä on laituri veneellä saapuville. Lähimmät kaupat sijaitsevat Sysmässä.

REITIN ALKUUN

Reitin alkuun pääsee omalla autolla. Sysmästä ajetaan tietä 612 pitkin 24 km kohti Luhankaa, kunnes käännytään oikealle Vintturintielle, jota jatketaan 2 km, kunnes käännytään vasemmalle Nutturintielle, jota jatketaan n. 1 km Kammiovuoren parkkipaikkalle.

REITIN KOHOKOHDAT

1.  Kammiovuorelta avautuva upea maisema

2.  Siirtolohkare Linta

3.  Hiskiaan luola