TAINIONVIRRAN MELONTAREITTI 43 KM, HARTOLA-SYSMÄ

Melontaseikkailu Hartolasta Sysmään kulkee kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa maisemassa, rauhallisesti virtaavaa jokireittiä seuraillen, liplattavien laineiden ja vesilintujen äänien keskellä. Reitti sopii hyvin myös aloitteleville melojille. Kosket ovat pääasiassa helppoja ja vaativimmat paikat voi tarvittaessa ohittaa kantamalla. Reitti soveltuu hyvin esimerkiksi viikonloppuretkeksi keväästä myöhäiseen syksyyn saakka.

INFO

Pituus:  43 km

Vaativuus:  Keskivaativa

Suurin korkeusero:  14 m

Kesto:  1-4 päivää

Lähtöpiste:  Hartola Koskenniska, Aurinkorannantie 86, Hartola N61 34.042 E26 02.823

Päätepiste:  Sysmän keskusta, Vellamontie, Sysmä. N61 30.000 E25 41.470

REITTIKUVAUS

KOSKENNISKA – GASTHAUS CAMPING KOSKENNIEMI 3,6 KM
Ensimmäiset kilometrit melotaan asutussa maisemassa. Ekonkosken alueella aivan reitin alussa ovat ensimmäiset virtapaikat. Varsinaista Ekonkoskea lähestytään joen oikeanpuoleista väylää ja koski lasketaan sen oikeaa laitaa. Matka jatkuu rauhallista virtaa Itä-Hämeen museon ohi kohti nelostien alitusta, jossa voi rantautua kahvilan laituriin. Seuraava virtapaikka on Gasthaus-Camping Koskenniemen kohdalla leppoisasti soljuva Vuoteenkoski.

GASTHAUS CAMPING KOSKENNIEMI – KEIJULANKOSKEN LAAVU 4,0 KM
Reitti jatkuu rauhallisena, kunnes saavutaan reitin haastavimmalle osuudelle, Vanhanmyllynkoskelle. Koski on suhteellisen pitkä ja tekee mutkan vasemmalle. Kosken virtaan, kiviin ja laskuväylän valintaan on tutustuttava etukäteen. Kosken voi myös ohittaa kantamalla. Ennen Keijulankosken laavua on reitin ensimmäinen kantopaikka, Hotilankosken pato. Rantautumispaikka on padon oikealla puolella. Keijulankosken laavun rantautumispaikka on ennen koskea joen oikealla rannalla.

KEIJULANKOSKEN LAAVU – KIRVESKOSKEN PATO 3,8 KM
Keijulankoskella melontaväylä kulkee kosken vasenta reunaa. Matka jatkuu leppoisana jokimelontana peltomaisemien keskellä aina Kirveskosken padolle. Kirveskoskella rantaudutaan joen oikealle rannalle. Helpoiten kanootin saa vesillelaskupaikalle, kun sen uittaa puroa pitkin laiturille viimeiset 20 metriä.

KIRVESKOSKEN PATO – HAAVISTONNIEMEN LAAVU (HUUTONIEMI) 5,6 KM
Padolta n. 700 metrin alavirtaan joki näyttää jakautuvan kahtia. Pintakivet ohitetaan oikealta puolelta. Etapin viimeiset 2,9 km on järvimelontaa.

HAAVISTONNIEMEN LAAVU (HUUTONIEMI) – MAATIAISKOSKEN PATO 9,9 KM
Etapilla vaihtelevat järvi- ja jokiosuudet. Matkan varrella on kolme taukopaikkaa: Joutsjärven laavu, Enojärven rantautumispaikka sekä Krouvin Campingin rantautumispaikka. Kovalla tuulella on turvallisempaa meloa järvien rantoja seuraten. Ennen Maatiaiskosken patoa on jokiosuus, joka jakautuu kahdesti. Valitse aina vasen puoli. Nuoramoisten silta alitetaan virran oikeaa puolta. Rantautumispaikka on aivan padon lähellä joen oikealla rannalla.

MAATIAISKOSKEN PATO – ROUVASAARI 3,3 KM
Edessä on reitin suurin ja avonaisin järviosuus, joten tuuli tulee ottaa huomioon reittiä valittaessa. Kanootin saa vedettyä Rouvasaaren rantaan. Saaren luoteispuolella on suojaisa rantautumispaikka, koillispuolella on paljon pintakiviä.

ROUVASAARI – VIRTAANKOSKEN PATO 4,8 KM
Matka jatkuu Nuoramoisjärven poikki ennen viimeisen jokiosuuden alkamista. Ennen Virtaankosken patoa on n. 3 km jokimelontaa ja helppoja virtapaikkoja. Padolla rantaudutaan vasemmalle rannalle. Kantomatka padon ohi on n. 50m. Melonnan voi päättää myös tänne, jos haluaa välttää viimeisen pidemmän järviosuuden.

VIRTAANKOSKEN PATO – CAMPING SYSMÄ 
7,6 KM
Ensimmäinen kilometri taittuu melontareitin viimeisellä jokiosuudella rauhallisen virran kuljettamana. Järven rantoja pitkin melotaan n. 6,6 km, ennen saapumista Sysmän keskustaan. Etapilla ei ole yleisiä taukopaikkoja.

VAATIVUUS

Reitin varrella on kuusi 1-luokan koskea ja neljä patoa, joiden ohi kanootti on kannettava. Korkean veden aikaan Ekonkoski ja Vanhanmyllynkoski ovat melko vuolaita ja ne on tarkastettava ennen laskua. Kosket ovat ohitettavissa myös kantamalla. Reitillä on neljä patoa, joiden ohi kanootti on kannettava. Järviosuuksilla on otettava tuuli huomioon reittiä valittaessa.

HYVÄ TIETÄÄ

Kanootteja on vuokrattavissa Hartolasta. Reitin alkupäässä joen rantojen läheisyydessä kulkee Hartolan kuninkaanpolku ja riippusillan kohdalla on tutustumisen arvoinen Itä-Hämeen museo. Tainionvirta on yksi Etelä-Suomen suosituimmista koskikalastusalu – eista ja tarjoaa erinomaisia mahdollisuuksia perholla tai virvelillä kalastaville. Koskikalastus vaatii erilliset luvat, joita myydään sekä Hartolan puolelle, että Sysmän Virtaan alueelle. Myös reitin varrelle osuvat järvet ovat kalaisia ja kalastettavissa valtion kalastonhoitomaksulla. Järvialueilla onginta kuuluu jokamiehenoikeuksiin, mutta jokialueilla onkiminen ei ole sallittua.

REITIN ALKUUN

Reitin voi aloittaa Koskenniskan lisäksi myös esimerkiksi Koskenniemeltä, Keijulankoskelta, Kirveskoskelta tai Krouvin Campingista. Hartolaan on hyvät linja-autoyhteydet. Muille reitin aloituspaikoille pääsee omalla autolla.

REITIN KOHOKOHDAT

1.  Kirkas vesi

2.  Kauniit maalaismaisemat

3.  Hyvät kalastusmahdollisuudet