PÄIJÄNNE-ILVES 13 KM, PADASJOKI

Päijänne-Ilves reitti toimii yhdysreittinä Evon retkeilyalueelle. Se on maastoltaan mukavan vaihtelevaa ja ret- keilijä kohtaa matkallaan niin kylä- ja metsämaisemia kuin suoalueita ja kangasmetsiäkin. Nuijasodan muis- tomerkki tuo historiallisen vivahteen reitin varrelle ja loppupäässä matkaaja voi jäädä ihastelemaan erikoisen suurta siirtolohkaretta ja kokea luonnon koskemattomuutta Frans Joose n lammen luonnonsuojelualueella.

INFO

Pituus:  13 km

Reittimerkinnät:  Keltaiset maalimerkit ja nauhat

Vaativuus:  Keskivaativa

Suurin korkeusero:   78 m

Kesto:  3-5 h.

Lähtöpiste:  Padasjoen laivaranta, Laivarannantie 41, Padasjoki. N61 21.744 E25 17.705

Päätepiste:  Iso-Tarusjärvi, Taruksentie 290, Padasjoki. N61 17.295 E25 15.562

REITTIKUVAUS

Monimuotoinen Päijänne-Ilves reitti alkaa Padasjoen laivarannasta. Matkan varrella kuljetaan päällystetyllä pyörätiellä, soratiellä, metsäautoteillä, peltomaisemassa ja metsäpoluilla. Reitin alku on helppokulkuista ja tasaista maastoa, ja noin puolenvälin kohdilla Nyystölän kylässä sijaitsee Nuijasodan muistomerkki. Hieman muistomerkin jälkeen voi poiketa Nyystölän lintutornille.

Reitin metsäisempi loppuosa muuttuu haastavammaksi kivikkoisuuden ja korkeusvaihteluiden myötä. Reitin ainut laavu, Nuijamiehenkolo, on noin 10 km päässä lähtöpisteestä. Laavun yhteydessä on myös käymälä. Laavulta matka jatkuu kohti Frans Joosefin lammen luonnonsuojelualuetta, josta jatketaan edelleen kohti Tarusta, jossa on tulentekopaikka, uimaranta, leiriytymisalue ja parkkipaikka. 

VAATIVUUS

Keskivaativan reitin kulkeminen kestää noin 3-5 tuntia. Reitin voi kulkea lenkkikengissä, mutta sateisella säällä ja aikaisin aamulla heinikko on märkää ja vettä pitävät kengät ovat suositeltavat. Haastavien kivikko- jen ja nousujen kulkemiseen vaelluskengät ovat tukevampi vaihtoehto. Lisäksi mukaan kannattaa ottaa kartta, puukko, tulitikut ja WC-paperia.

HYVÄ TIETÄÄ

Reitin päätepisteestä voi jatkaa Taruksen ja Evon retkeilyalueiden laajalle reittiverkostolle tai Vääksyyn vievälle Aurinko-Ilves reitille. Reitin varrella on yksi laavu. Padasjoen laivarannan vieressä kohoavat Tuomastornit ovat ehdottomasti käymisen arvoinen nä- köalapaikka. Luontopolku Tuomastorneille alkaa Kullasvuorenkujalta. Reitin alkupäässä on tarjolla runsaasti palveluita niin laivarannassa kuin Padasjoen keskustan tuntumassa. Video Kullasvuoresta ja sen ympäristöstä. 

REITIN ALKUUN

Reitti alkaa Padasjoen laivarannasta. Linja-autolla pääsee Padas- joen keskustaan, josta on lähtöpisteeseen n. 2 km. Reitin päätepis- teestä Tarukselta on matkaa lähimmälle linja-autopysäkille noin 3 km (valtatie 24 varressa)

REITIN KOHOKOHDAT

1.  Tuomasvuoren näkötorni

2.  Frans Joosefin lammen luonnonsuojelualue

3.  Metsäpurot ja lammet